11 July 2006

ANALGOANTIPIRETICI, al na hr, ko zna zasto je to dobro :)

Acetilsalicilna kiselina
Acetilsalicilna kiselina je najprodavaniji i najkorišteniji lijek na svijetu! Naravno, puno je poznatija pod nazivom Aspirin.
Acetilsalicilna kiselina svoje ime i porijeklo duguje jednom drugom spoju a to je salicin. U pitanju je glikozid koji u svojoj strukturi sadržava i salicilnu kiselinu, a nalazi se u kori bijele vrbe (Salix alba). Stoga se vrbova kora stoljećima koristila kao analgetik i antipiretik, spominje se u staroegipatskoj medicini, o njoj piše i Hipokrat.
Međutim, acetilsalicilnu kiselinu je sintetizirao 1897 godine Dr. Felix Hoffman, kemičar, djelatnik farmaceutske tvrtke Bayer. Ta tvrka je ubrzo lansirala acetilsalicilnu kiselinu pod trgovačkim nazivom Aspirin i on je postao najpoznatiji lijek na svijetu. Najprije je Aspirin prodavan isključivo ljekarnama u bočicama koje su sadržavale 250 g acetilsalicilne kiseline u obliku praha, a ljekarnici su ga pakirali u papirnate vrećice od 1 g. Tek kasnije su se pojavile tablete koje su sadržavale 500 mg acetilsalicilne kiseline. 1953. godine primjećeno je da acetilsalicilna kiselina smanjuje rizik nastanka kardiovaskularnih bolesti, tako da acetilsalicilna kiselina posatje i kardiološki lijek.
Godine 1997. acetilsalicilna kiselina je slavila svoj 100-ti rođendan. Kroz tih 100 godina Aspirin je posto sinomim za lijek u obliku tablete.
Acetilsalicilna kiselina djeluje analgetiski, snižava povišenu tjelesnu temperaturu, pokazuje antireumatski i protuupalni učinak i blokira koagulaciju krvi. Acetilsalicilna kiselina uspješna je u liječenju glavobolje, zubobolje, bolova u mišićima (upale mišića) i bolova u zglobovima. Male doze (100 mg) upotrebljavaju se za prevenciju srčanog infarkta. Međutim, acetilsalicilna kiselina nije bezazlen lijek. Naima, ona često izaziva bolove i krvarenje u želucu. Stoga treba biti vrlo oprezan u primjeni acetilsaliline kiseline pogotovo ako je u pitanju osoba koja boluje od čira na želucu ili gastritisa. Također, acetilsalicilna kiselinu je nastrožije zabranjeno davati djeci mlađoj od 12 godina zbog velike mogućnosti da će se javiti iznimno opasni Reyev sindrom.
Registrirani u RH za 2006: Andol (PLIVA), Aspirin (BAYER PHARMA)

4 comments:

Mishkin said...

"Of all the frictional resistance, the one that most retards human movement is ignorance, what Buddha called 'the greatest evil in the world.' The friction which results from ignorance can be reduced only by the spread of knowledge and the unification of the heterogeneous elements of humanity. No effort could be better spent."

natty said...

registrirani u RS za 2006 (sličan učinak): andol, aspirin, neslušanje narodnjaka, negledanje vesti :)
al svaka čas*
samo je trebalo da staviš svoju prigodnu fotografiju :)

Mishkin said...

pa vidis da nije za mamurluk :)
moj moto je alkoholom protiv droge!

Anonymous said...

Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!